dissabte, 14 de juny del 2008

aigua a l'olla

"Sense aigua a l'olla no es pot fer la sopa". Aquest és un proverbi africà que li va sentir dir Alvaro del Portillo al bisbe de Enugu (Nigèria).

L'aigua, deia després Alvaro del Portillo, és la gràcia de Déu.

I què és la gràcia de Déu?. Diu el catecisme que la gràcia de Déu és la participació en la vida de Déu, que l'Esperit Sant infón en la nostra ànima com un regal. Quan ens van batejar, o quan rebem un sagrament, o quan Déu ho vol ("l'Esperit bufa allà on vol"), sense haver-ho merescut nosaltres, ens fa participar de la seva vida. Ens fa veure les coses amb els seus ulls, amb la seva mirada, com si diguessim..

Nosaltres no podem donar-nos la gràcia de Déu, però com que som lliures, sí que podem rebutjar-la, no donar-li cabuda, amb el nostre orgull i amb els nostre mal comportament. I, al contrari, també podem posar-nos en bona disposició per a rebra-la amb la nostra actitut humil i amb el nostre bon comportament. Rectificant quan fem les coses malament i demanant perdó en el sagrament de la penitència. Si ho fem així, encara que no en siguem dignes, ben segur que farem bones sopes..