dijous, 18 de maig del 2017

ens hi posem?


Aquest mes de Maig (any 2017), a Cavall Fort han publicat un dossier que parla dels Agrupaments Escoltes a Catalunya. Per si no sabeu què és l'Escoltisme, us explico que és un agrupament molt semblant al de l'Esplai del GEPS que tenim a Santpedor. Un grup de noies i nois que es troben sovint i preparen activitats, jocs, sortides i campaments durant l'any. El fulard groc i verd que feu servir els qui aneu a l'Esplai és un distintiu que ja es feia servir des de sempre en els Agrupaments Escoltes de tot el món. Diu al dossier de Cavall Fort que tan sols a Catalunya hi ha quaranta mil noies i nois que participen en diferents Agrupaments d'Escoltes. Això sense contar els molts milers de noies i nois que participen en Esplais i MIJACS.

Doncs bé, en els primers Agrupaments Escoltes que es van començar a partir de l'iniciativa que va tenir Baden Powell cap a l'any 1907, ja hi havia un ideari que tots els participants havien de fer seu i respectar. Si ara llegíssiu un d'aquests primers idearis, encara que per a la seva època eren innovadors, potser us espantaríeu en veure que eren força rígids i autoritaris.

En el dossier que publica Cavall Fort, hi és escrit l'ideari (la "Llei Escolta") que ara fan servir els agrupaments d'Escoltes i Guies. Si us el deixo aquí ara és perquè l'he trobat preciós. Qualsevol de vosaltres (també qui escriu això) el podria prendre d'exemple per seguir-lo i, si ho aconseguís, faria de sí mateix una persona... "encantadora"


LLEI ESCOLTA

Estimem el treball i volem fer bé les coses
Som decidits  i afrontem les dificultats sense por
Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots
Aprenem a estimar i a jugar net
Defensem la natura i protegim la vida
Aprenem a ser útils i a fer servei
Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom
Som germans de tothom i treballem per a la pau
Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món
Vivim la nostra fe i respectem les conviccions dels altres

Ens hi posem?