dimarts, 17 de maig del 2011

enrere les pors !

Després d'això, es va manifestar amb un aspecte diferent a dos d'ells que feien camí fora ciutat. Aquests, llavors, se'n tornaren a anunciar-ho als altres, però tampoc no els van creure. (Marc 16, 12 - 13)
La nostra Església no neix el dia de Nadal, ni el dia del Sant Sopar, ni tan sols el dia de la Resurrecció. Quan neix, doncs? Neix el dia de la vinguda de l’Esperit Sant, que també en diem la Pentecosta. Aquest dia el celebrem, tal com ho feien els jueus, després de cinquanta dies de la festa de la Pasqua.

Hi ha, doncs, uns vincles històrics, però també de concepte:

La Pasqua dels jueus, que celebra l’alliberament d’Egipte i el pas del mar Roig (recordeu: pasqua = pas) coincideix amb el temps de l’inici de la sega. El dia de Pasqua, Jesús, l’Anyell pasqual, mor per nosaltres.

La Pentecosta (cinquantena), que celebra l’Aliança de Déu amb Moisès i el poble jueu a la muntanya del Sinaí (Déu dóna a Moisès les taules de la Llei), coincideix amb el final de la sega; els jueus també en deien “festa de la recol·lecció”. El dia de Pentecosta, l’Esperit Sant es manifesta i es rebut pels deixebles reunits amb Maria al Cenacle.

Aquell és el dia en què reben “l’encàrrec” de què tant hem parlat. Al mateix temps també reben un regal molt especial que els fa possible allò de “portar esperança als altres”: perden la vergonya i la por.

Hi ha un canvi molt gran. Vosaltres potser no us hi heu fixat, però jo sí: durant tot aquest curs de catequesi, al seguir el nostre llibre, el “Posa’t en Camí”, hem parlat molt de moure’ns i d’esforçar-nos, hem hagut de parlar de “dificultats en el camí”, “prendre la creu”, “aportar”, “refiar-nos”, “compadir o patir-amb...”, i si us he de dir la veritat, tenia moltes ganes d’arribar al tema d’avui. Perquè en aquesta feina de repartir esperança, no comptem pas amb les nostres forces i prou. No és un camí trist, no, el nostre. Tenim, com l’Astèrix i l’Obelix, el nostre “secret”, la nostra carbasseta amb la “poció màgica”. No és res més (ni res menys !) que la Força de l’Esperit, la poció de la Pentecosta :)