dimarts, 8 d’abril del 2008

la tenda de la reunió

Què és un temple ? Doncs és un edifici al que hi van les persones que tenen una mateixa religió i s’hi apleguen per resar i compartir la seva creença. Des d’antic es van construir els temples pensant que allí hi faria estada el déu en el que creien les persones que l’havien construït.

El poble d’Israel no sempre va tenir un temple. Durant molt temps, tal com ho podem llegir a la Bíblia, el lloc on habitava Déu no era un temple sinó una tenda que també anomenaven “la tenda de la reunió”. Seria, tal com Déu li va dir a Moisès, “el lloc perquè jo pugui habitar enmig d’ells” (Ex 25, 8).

Quan en la celebració de la missa del gall, la vetlla de Nadal, es llegeixen aquestes paraules: “el fill de Déu, el qui és la Paraula, s'ha fet home i ha plantat la seva tenda entre nosaltres”, és perquè celebrem que Jesús neix de Maria i podem dir amb tota veritat que Déu s’ha fet un de nosaltres.

Més endavant, ja ho dèiem fa uns dies, parlant del lloc on habita Déu, Jesús mateix li diu a la samaritana: “Creu-me, dona, arriba l'hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya ni Jerusalem. Vosaltres adoreu allò que no coneixeu. Nosaltres sí que adorem allò que coneixem, perquè la salvació ve dels jueus. Però arriba l'hora, més ben dit, és ara, que els autèntics adoradors adoraran el Pare en Esperit i en veritat. Aquests són els adoradors que vol el Pare. Déu és esperit. Per això els qui l'adoren han de fer-ho en Esperit i en veritat.”

I encara més. Quan Jesús ressuscitat s’apareix a Pau li diu: “Saule, Saule, per què em persegueixes ? ”. Amb això ens dóna a entendre de manera ben concreta el mateix que havia dit en la seva predicació: “allò que feu en un d’aquests petits m’ho féu a mi”: Hem d’aprendre a reconèixer la imatge de Déu que hi ha en cadascun dels altres.

Vol dir tot això que el temple, les esglésies no valen per a res ? De cap manera ! Són espais sagrats, volguts per Déu mateix –ho vèiem al principi- on ens trobem i podem parlar amb ell més directament, “de tu a tu” tal com diu el llibre del Gènesi que ho feia Abraham. I amb els altres, que també són portadors de la seva imatge..